Friday, 21 December 2012

Trip Pulau Pangkor - Day 1

Assalamulaikum & Selamat Petang..

Alhamdulillah setelah empat hari berada di negeri Perak khususnya di Pulau Pangkor, semalam ambo telah selamat kembali ke Shah Alam..Ambo bersama member-member ambo yang lain bersama pensyarah ambo mengikuti program Penghayatan Ekosistem Marin dibawah subjek Marine Resource Management SUG 672 yang diadakan di Pulau Pangkor dan juga di Kuala Sepetang..
Terminal Jeti Lumut
Kitaorng bertolak dari UiTM Shah Alam pada pukul 8.30 pagi dan sampai ke jeti Lumut pada jam 12.30 tengahari..Sampai je kat jeti Lumut terus naik feri ke Pulau Pangkor..haritu memang ramai sangat-sangat orang untuk ke Pulau Pangkor dan juga yang nak keluar dari Pulau Pangkor disebabkan masih dalam cuti sekolah dan juga berkenaan dengan Festival Puisi Antarabangsa Pangkor yang berakhir pada 17 haribulan lalu..
Mesra Duta ferry Pulau Pangkor
Pemandangan di Jeti Lumut..
Posing kat atas bumbung ferry..
Jeti Pulau Pangkor
Lepak-lepak sebelum check in masuk resort
Lepas je sampai kat Pulau Pangkor, terus kitaorng check in kat Pangkor Indah Beach Resort yang terletak di Teluk Nipah, Pangkor..Lepas rehat, makan-makan terus kitaorng keluar ronda-ronda kat pantai..Mula-mula tu ingatkan nak jalan-jalan je kat kawasan pantai..jumpa tempat menarik kat kawasan batu-batu kat hujung bahagian pantai tu, terus tukar plan mandi laut pulak..air kat kawasan tu pulak memang jernih berbanding kat bahagian pantai..lagi pun kitaonrg semua ni dah lama tak mandi laut sebenarnya..hahaha.. 
keluar jalan-jalan ke pantai..
Pantai Teluk Nipah..
nak buat gaya tak jadi..hahaha..
macam best je tengok member mandi laut..hehe..
tak tnggu lama dah..terus terjun laut jugak...hahaha..
skali skala best juga dapat mandi laut mcm ni..hehe..
sunset at Pulau Pangkor
Lepas je habis mandi laut, kitaorng lepak pulak kat kawasan memberi makan kepada Burung Enggang..tempat ni memang popular kat kawasan Pangkor khususnya Teluk Nipah..Burung Enggang yang ada kat kawasan tu memang banyak, jinak-jinak pulak tu..yang bestnya boleh bagi makan skli kat burung tu..Pegang je pisang nanti burung tu datang sambar kat tangan..memang best..hehe..
Burung Enggang Teluk Nipah, Pangkor..
burung-burung yang menanti untuk mendapatkan manakan..
ambo pun nak posing skli dengan burung Enggang ni..haha..
Burung Enggang yang telah mendapatkan makana..
member ambo pun nak mencuba juga..
Ramai-ramai lepak kat pantai pada sebelah malam..
Diaorng ni tengah main game apa pun ambo tak tahu la...
Dengan ambo skli terlibat juga dalam game ni..hahaha..
Cukuplah untuk aktiviti hari pertama ambo di Pulau Pangkor..sebenarnya banyak lagi yang ambo nak kongsi dan ceritakan kat Pulau Pangkor ni..takut jadi panjang sangat pulak cerita tu nanti..hehehe..nanti ambo sambung cerita hari kedua pula lepas-lepas ni..Terima kasih sudi singgah sini...TQ..

10 comments:

  1. Bestnya hanif fie tak pernah ke pulau kecuali pulau langkawi dan pulau pinang. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..hanif terbalik pulak fie..xpernah lagi pegi ke pulau langkawi dan pulau pinang..hehehe..

      Delete
  2. bestnyaaaa.. mai perak tak habak mai ye?? hehehe.. ena org perak ni pun tak pernah lg jejak kaki ke sana.. huuuuu cantik dah Pangkor ni, dulu my dad cakap tak ada apa2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa ena orng perok ke,tak tau pulak..hehe..kena cuba gi ena, best jgk kat Pulau Pangkor ni..hehe

      Delete
  3. untung..untung... jgn lupa final exam da dekat...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuti-cuti jgk..exam jgn lupa..hehe..tq fika..

      Delete
  4. seronoknyer la hai, bunda sendiri org Taiping perak pun tak pernah sampai lagi ke p pangkor ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cuba p skli bunda..best jgk p.pangkor ni..hehe

      Delete
  5. untungnya dia jalan2...sakan..hebatnya...teringin nak pegi jugak ni..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kalau nak gi bgthu yea lyeen..nak p skli lagi..hehehe..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...