Saturday, 30 June 2012

Discussing bersama En Rauf - System competition

Assalamulaikum dan selamat malam..

Ambo sebenarnya baru je balik daripada perbincangan bersam En Rauf di rastuarant ombak rasanya kat sek 7..bukan ombak rindu ye..hehe..tujuannya sebenarnya nak menghantar complete map untuk hari pertandingan..tapi banyak pulak input yang dapat daripada en rauf..berbaloi betul..banyak la juga nasihat dan tunjuk ajar yang diberikan oleh en rauf untuk competition nanti..input yang ambo dapat tu memang sangat-sangat berguna..terima kasih..ok la ambo berundur diri dulu..

Perbincangan hangat untuk competition..

En Rauf sebagai penasihat..
Hasil perbincangan...sory kabur sbb sulit dan rahsia..hehe..
Untuk maklumat lanjut tentang pertandingan, boleh click link di bawah:

Thursday, 28 June 2012

First day final paper..

Assalamulaikum dan selamat malam..

Bertemu lagi bersama ambo pada malam ini..alhamdulillah dah habis dah  final paper pertama ambo pada petang tadi..walaupun semua soalan yang dijangka kelaar tidak keluar seperti yang diharapkan..ambo jawab la sekadar yang boleh..cuma masa agak kurang sikit..tiga jam pun tak cukup nak menulis..harap2 paper kedua nanti ambo dapat buat terbaik lagi..sekian daripada ambo untuk hari ini..tq..

Berebut-rebut nak masuk..smua pakat nak duduk belakang..
bajet dapt tengok orng sebelah..hehe

Cari port masing-masing..

duduk diam-diam..exam dah nak mula dah..

Jangan bincang lepas habis paper!!..sentap nanti..
ada yang salah kita buat tadi, dah jadi masalah..
asyik fikir pasal tu je..NO!!..NO!!

Good Luck for 06/07/2012 GIS Paper..

Wednesday, 27 June 2012

Makan Besar..kfc

Assalamulaikum dan selamat malam..

Pada malam ni ambo dengan member-member rumah sewa ni mendapat KFC runtuh..biasanya orng dapat Durian Runtuh..sbb sekarang musim durian baru je nak mula..jadi guna la KFC dlu...hahaha..

KFC ni sebenarnya bekas (X Roomate) ambo yang belanja..biasa la orng dah keja dapat elaun..untung la..hahaha..apa pun terima kasih ambo dengan roomate rumah "white house" ucapkan..white house tu merupakan nama rumah kitaorng..xda kena mengena dgn rumah putih yang kat amerika tu yea..hehe..Ok la perut pun dah kenyang sentap kfc tadi..esok dah mula final..jadi ambo nak sambung study lak..

Meriah betul..orang belanja kan..haha..

Apa lagi..sentap-sentap..

Ni la tokey yang belanja mlm ni..haha..

Terima kasih sudi jenguk-jenguk ambo...ceria-ceria selalu.. :)

Tuesday, 26 June 2012

Meeting Map Competition..

Assalamulaikum & Selamat Malam semua..

Sehari dua ni ambo memang xda idea nk tulis dan update blog ambo ni..biasa la duduk kat rumah je tak gi mana2..jadi xda la cerita-cerita menarik nak dikongsikan..hehe..cuma petagi tadi je masuk dalam uitm jap sbb ada meeting kat pejabat di jabatan kitaorng untuk map competition hari isnin nanti di UTM jalan Semarak..

Sebenarnya kalau diikutkan perancangan member ambo tu tak nak masuk kategori map tapi kitaorng nak masuk untk multimedia je..tapi tadi lain lak jadinya..kategeri multimedia senyap je,tak bagi kata putus pape pun kat kitaorng..jadi terjerumus la kitaong dalam kategori map..yang jadi isu tak nak masuk tu bukan sbb pe, banyak pulak nak kena edit nanti...dah la skrng ni minggu final exam..universiti lain ok la sbb dah cuti dah pun.. boleh la nak tumpukan untk buat map je..

Termenung je bang..fikir final ke fikir map..??hehe

Tengah fikr pe tu..??fikr nak tarik diri ke..hehe..


Hafizo sedang membancuh air untuk meeting..

Banyak la nak kena komen nanti..hahaha

Apa pun all the best la untuk jawab exam nanti..sape-sape yang dah mula exam atau baru nak mula ambo ucapkan Good Luck la jawb exam..all the best..TQ..

Monday, 25 June 2012

Ceriakan Pagi Anda Dengan Senyuman.. :)

Assalamulaikum dan selamat pagi..

Bertemu lagi bersama ambo pada pagi yang indah dan permai ini..pembuka kata daripada ambo pada pagi ini.."hargailah keindahan alam yang terbentang luas ni, nikmatilah keagungan ciptaannya, sematkan nilai-nilai cinta kepadanya, sesungguhnya ia kan membuatkan kita tersenyum memikirkanya"..

Rasanya lama juga ambo tak update blog ambo ni..ambo mintak maaf sbb xda cerita-cerita menarik untuk dikongsikan bersama..maklumlah asyik ada kat rumah sewa je dua tiga empat lima hari ni..xda aktiviti menarik..hehe..lagi pun final paper ambo dua tiga hari lagi nak mula..nak kena study la pulak..hahaha..bukan tipu ni, betul2 study...final paper ni wehh..

Ok la sebelum ambo tinggalkan blog ambo ni pada pagi ini...ambo tinggalkan satu video yang ceria untuk kita kongsi bersama-sama..ceria-ceriakan hari anda dengan senyuman..senyum tu boleh buat kita jadi lebih muda..tapi jangan terlebih over senyum pulak, nanti lain lak jadinya..orang fikr kita ni G**A  nanti...hahaha.. :)

video


Terima kasih..
Senyum-senyumkan lah diri anda..
Ceriakan diri anda dangan senyuman..

Friday, 22 June 2012

Menghilangkan kebosanan malam..Light Graffiti

Assalamulaikum dan selamat malam @ pagi..

Pagi-pagi ni selepas siap menyelesaikan tugasan lab report, ambo rasa boring pulak..xda kerja pulak nak buat..nak tidur belum mengantuk lagi..hehe..tngok Euro pun baru je mula..jadi dah xda kerja sangat ambil kamera lumix ambo tu buat light graffiti sikit..lama dah ambo tak praktis buat graffiti ni..dulu mula2 blajr hari-hari buat lakaran light graffiti ni. 

Kalu nak buat light graffiti ni kena ramai-ramai baru menarik. Kalau tak jadi mcm ambo buat mlm ni..nak tulis nama je, tu pun tak jadi..hahaha..ni la hasilnya tadi.. :)


Kat bawah ni ada gambar-gambar light graffiti yang pernah ambo hasilkan dulu-dulu..tapi tak berapa menarik sangat pun, sekadar suka-suka bersama member rumah sewa ambo ni..enjoy..

Untuk yang disayang..romantiknya..

Mod study..final dah dekat dah..

Kretif ke..hahaha

ni pun sama :p

gambar dah rock tp pegang payung pulak.. 

ganas gile..

Yang ni pasal kos kitaorng..survey..

Add caption

Mod romantik lagi..hahaha..


Terima Kasih..jumpa lagi di lain entry..

Wednesday, 20 June 2012

Tutorial : Add Radio THR Gegar Online Blog Gadget

Assalamulaikum & Selamat Petang..

Bertemu lagi bersama ambo pada hari ini..hari ini ambo nak berkongsi bersama-sama warga-warga blog semua cara-cara nak masukkan RADIO THR GEGAR gadget di dalam blog seperti yang terdapat dalam blog ambo ni.



Mungkin ramai peminat-peminat radio Thr Gegar yang selalu mendengar siaran ini menerusi radio, internet ataupun kat hanset.. Tapi kali ini korang semua dapat mendengar secara live menerusi blog korang je. Tak payah susah-susah nak buka link sana sini nak dengar radio Thr Gegar ni, cuma buka blog korang terus dapat dengar..senang kan..

Untuk meletakkan gadget Thr Gegar ni di blog korang:


- Pergi ke Design -> Layout -> Add a Gadget -> add HTML/Java Script


- Kemudian copy code kat bawah ini dan paste.


- Save dan cuba preview.



* Size gadget tu korang boleh ubah mengikut kesesuaian frame blog korang.


- Edit kat sini..width="200" height="50"


Selamat Mencuba..


*Info...Ambo merupakan seorang peminat Radio THR GEGAR sejak mula-mula THR GEGAR ditubuhkan lagi bermula dengan siaran pertama di negeri Kelantan sehingga ke harini THR GEGAR dapat di dengar di seluruh dunia.

Monday, 18 June 2012

My weekend with my desktop PC

Assalamulaikum & Selamat Pagi..


Mungkin ramai lagi yang tak tidur skrng ni kan..biasa la EURO belum tamat lagi...Amno pun sama la tak tidur lagi  di kala waktu ini sedang berada di hadapan pc menyiapkan thesis untuk dihantar dua tiga hari lagi..sungguh memenatkan dan menyakitkan kepala..

My work stuff..
Sekian sahaja laporan daripada ambo pada pagi ini..terima kasih sudi singgah menjenguk ambo di kala ini..
*Thesis punya pasal cakap pun dah jadi bukan-bukan..ish-ish...

Friday, 15 June 2012

Memancing lagi..

Assalamulaikum & Sleamat Malam..


Ish..ish..tak habis-habis dgn entry memancing ambo ni..orang lain pun gi memancing jugak, tapi tak la sibuk mcm ambo ni nk post-post kat blog..hahaha..sebnrnya ambo nak hilangkan kebosanan ambo malam ini selain daripada nak siapkan thesis jap lagi..update blog dulu..hehe

Petang tadi lepas hbis kelas pkl 4 petang, balik rumah jap, lepas tu ajak member sorang dua gi memancing kat tempat biasa. Ambo pergi memancing tadi bukan nak harapkan habuan mengena tapi sekadar suka-suka nak hilangkan kebosanan petang..sambil-sambil mancing tu dapat jugak lepak-lepak dgn kawan di pinggir tasik sblum menunggu waktu senja menjelma..tapi kena balik awal sikit sbb ada kelas pulak malam nanti..hehe..tamat sudah cerita ambo hari ini..


Photo shoot dulu sebelum memancing..hehe
Member ambo yang terjebak sama dalam dunia memancing..

Penat wehh menunggu...                                      Kena dah..ikan besar ni!!

Memancing dgn penuh gaya dan keunggulan..

Waktu dalam kelas malam tadi..hehehe..


Terima kasih sudi singgah jenguk-jenguk ambo.. :)

Wednesday, 13 June 2012

Cute Gummy Bear Go For The Goal Song ♫♪.♪..

Assalamulaikum..

Ambo ada satu video daripada Youtube yang nak dikongsi bersama sempena EURO 2012 tahun ni..walaupun lagu ni bukan untuk euro tp boleh la nk hilangkan tekanan kalau pasukan yang anda sokong tu tak menang..hehe..


Yang pasti Gummy-gummy bear ni cute..hahaha..*sekadar untuk berkongsi keceriaan bersama teman-teman blog..TQ smua..

Tuesday, 12 June 2012

Nobel Lecture By "Professor Ferid Murad" DATC UiTM

Assalamulaikum..

Hari ini UiTM Shah Alam menganjurkan pogram bersama Nobel Lecture  "Professor Ferid Murad - Medicine Laureate (1998)" yang berlangsung di Dewan Agong Tuanku Canselor, UITM Shah Alam..




Memang ramai la yang datang memenuhi dewan DATC hari ini..Kat bahagian dalam memang dah penuh la sbb bukan senang dapat berjumpa dgn tokoh terkenal ini dari dekat..


Yang kat bahagian luar dewan pun tak kurang hebatnya..penuh juga..bukan penuh nak jumpa dgn Professor Ferid Murad ni..penuh beratur nak jumpa kakak, abg yang jaga bahagian makanan tu..hahaha..popular jugak diaorng tadi..tak putus2 orng datang jumpa mereka..haa..kau ada..!!


Mcm nak beli tiket blik raya lak..hehe..practice dlu untk raya nanti..

Bagus pelajar-pelajar U kita..beratur ikut turutan..
Terima kasih kepada pihak UiTM kerana memberikan makanan percuma kepada pelajar-pelajarnya..termasuk la ambo sekali..hehe.. :)

Monday, 11 June 2012

3rd Place Geospatial Students Innovation Competition (GeoSIC 2012)

Assalamulaikum & selamat malam..

Malam ni ambo nak cerita sikit pasal Geospatial Students Innovation Competition (GeoSIC 2012) peringkat UiTM yang berlangsung hari ini..Pertandingan ini diadakan di peringkat UiTM untuk memilih wakil daripada UiTM ke National Geomatics/Geoinformations Students Innovation Competation yang akan diadakan pada 2hb Julai nanti di kampus UTM, Jalan Semarak Kuala Lumpur.

Ambo bersama member ambo Hafiz telah menyertai 2 kategori iaitu Map and kategori System..pada petang tadi ambo tak sangka pulak boleh mendapat tempat ketiga untuk kedua-dua kategori..peserta-peserta yang lain pun sangat-sangat hebat belako..hehe..mungkin rezeki ambo mendapat tempat ketiga..

Print poster A0 dlu sblm pertandingan

Para juri menilai map-map peserta

tngh mengira markah rasanya..

Bakpo suko tu..?ambik gambar jah pung..xkelakar..


Untuk menjadikan cerita ini bersambung lagi nanti dan lebih menarik..hahaha..ambo bersama member ambo telah terpilih untuk mewakili UiTM ke pertandingan tersebut julai nanti..apa pun terima kasih untuk semua yang terlibat membantu ambo..

3rd Map competition

3rd System competition

Bergambar kenangan sikit..hehe

(3rd)Map vs System(3rd)

sebahagian para juri, peserta, dan ajk ..yang lain-lain dah balik..hahaha


Terima kasih dan bertemu lagi nanti bersama ambo.. :)

Copyright © hanifredland.blogspot

Assalamulaikum semua..


Pada hari ini ambo nak jelaskan sikit pasal hakcipta ataupun copyright © benda-benda di blog ambo ini..terima kasih kepada cik iekaieko yang bertanya mcm mana nak minta kebenaran untuk share benda-benda yang ada kat blog ambo ini..terima kasih juga sbb sudi share lagu ♫♪..ba ba ba ba banana ♫♪.♪ tu..

Sebenarnya semua hak cipta kat blog ambo ni boleh dikongsi oleh semua warga-warga blog..yang mana rasa menarik untuk dikongsi, boleh je share kat blog anda semua.. Sama-sama lah kita berkongsi keceriaan yang ada ini..




Saturday, 9 June 2012

♫♪..ba ba ba ba banana ♫♪.♪..

Assalamulaikum..selamat malam smua..


Malam ni ambo rasa nak menyanyi la sikit..release tension sikit duk mikir buat thesis tadi..hehe..jom la join bersama ambo menyanyi malam ni..lagu ni senang je..mungkin ramai yang dah hafal kot..haha..sebut je  (ba.. ba.. ba.. ba.. banana..)..





video



(ba ba ba ba banana) ♫♪.♪.. (ba ba ba ba banana) ♫♪.♪.. bananaaaaaaaaaaaaaaaaa potato naaaaaaaaaaa bananaaaaaaaaaa to go li no po ta to ni ga ni ba lo ba ni ka no ji ga ♫♪.♪.. (ba ba ba ba banana) ♫♪.♪..yo plano hu la pa no no tu ma banana like a nupi talamu banana ba ba (ba ba ba ba banana) ♫♪.♪.. potatoooooooooooo♫♪.♪.. to ga li no po ta to ni ga ni ba li ba ni ka no ji ga (ba ba ba ba banana)  BANANAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..♫♪..♪♫..♫♪.♪..

Enjoy tak lagu ni..hehe..tq sudi nyanyi sama..

Friday, 8 June 2012

Ketenangan memancing waktu petang..

Assalamulaikum dan selamat malam

Hari ni ambo nk sambung lagi cerita mengenai ketenangan di waktu petang berlatarkan belakang keindahan alam yang menghijau..Cuma kali ini versi lain sikit..Versi memancing di waktu petang.. lokasi masih sama di Tasik Bukit Badaraya, cuma kali ini ambo menikmati keindahan alam sambil memancing..dua dalam satu katakan..hehehe..

Ada makanan ni..goreng pisang!!

Besar ikan kat situ tadi..btul aku nampak lompat-lompat!!


Kalau bab ambo memancing ni memang sangat-sangat indah..sungguh indah sehinggakan tak pernah dapat seekor ikan lagi semenjak memancing kat Bukit Bandaraya ni..mcm banyak kali sngt pancing kat sini, padahal baru dua kali je..hahaha..

La..la..la...

Dalam jgk tasik ni..


Ambo memancing ni pun sekadar seronok-seronok je sambil menikmati keindahan alam..biasanya kalau memancing ni tempat-tempat yang tenang, damai dan permai..sangat sesuai untuk menenangkan fikiran..cuma jngn tension lak kalau tak dapat ikan tu, tak tenang jadinya nanti..hahaha..

Rehat jap..

Cik Din..
Cukup la dulu untuk hari ni..lain kali ambo sambung lagi..tq..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...