Sunday, 23 September 2012

Panasonic Lumix DMC-FS5 to Canon EOS 500D

Assalamulaikum & Selamat Malam..

Kali ni ambo nak bercerita pasal kamera pulak..Kalau korang baca tajuk entry ambo pun msti korang boleh teka apa yang sebenarnya ambo nak ceritakan..Ada dua jenama yang berbeza..satu Panasonic dan satu lagi Canon..

Sebenarnya kalau korang nak tahu ambo sebenarnya suka mengambil gambar..ambo pun tak tahu sejak dari bila lagi minat tu wujud..Kamera pertama yang mula-mula ambo beli masa semester pertama diploma kat Arau..Kamera tu jenama GrandVision EZshoot E700 8MP..Seronok la masa tu dapat beli kamera sendiri..Lepas lama guna rasa banyak sangat kekurangan kamera ni..banyak gambar-gambar yang tak jadi..nak shoot waktu malam memang tak nampak pape walaupun dah guna flash..

Credit to Google: Kamera pertama ambo..
Lepas satu semseter guna ambo beli pula kamera kedua iaitu Panasonic Lumix DMC-FS5 10MP..masa ambo beli tu masa semester dua diploma tahun 2007..ambo guna kamera tu sampai sekarang..kamera tu memang sangat-sangat tahan lasak..hampir 5 tahun ambo pakai tak pernah ada masalah..gambar pun memang cantik..yang boleh ambo katakan ambo memang sayang sangat kamera Lumix ni..Kemana sahaja ambo pergi mesti ambo bawak kamera tu dlm poket..sejak dpr diploma sampai sekarang ambo tetap bawak ke mana sahaja..

My love Panasonic Lumix DMC-FS5
Tapi sejak akhir-akhir ni kamera ambo tu dah mula ada masalah..time ada scene menarik dia buat masalah, tak boleh nak tangkap gambar..Ambo rasa dah sampai masa rasanya ambo penuhi impian ambo untuk memiliki sebuah kamera baru iaitu kamera DSLR..dah lama sebenarnya ambo menyimpan hasrat untuk memiliki kamera tersebut..cuma belum ada rezeki ambo masa tu..

Alhamdulillah setelah lima tahun ambo mengunakan kamera compact Panasonic Lumix, akhirnya ambo dapat juga memenuhi impian ambo untuk memiliki kamera dslr..Canon EOS 500D menjadi pilihan ambo pada kali ini..Impian ambo untuk memiliki dslr akhirnya tercapai juga..Mungkin ramai yang angap dapat memiliki kamera sdlr tu mcm biasa je, tapi bagi ambo itu adalah anugerah yang sukar untk ambo perolehi..daripada penat lelah ambo selama ni kerja part time dan masuk map competition, akhirnya ambo dapat juga memiliki kamera impian ambo..

My new Canon EOS 500D


Terima kasih kerana sudi membaca kisah ambo bersama kamera pada kali ini..
Kalau ada sape-sape nak jemput ambo jadi 
photographer boleh la nanti..hehe..
Terima kasih..TQ

4 comments:

  1. wwuuyyyooooo , tahniah ! 500D ni berapa eah ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..sya beli yg second je su..rm1100..

      Delete
  2. oowhh , yeke ? ngan kotak2 lagi . baru !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sya beli pun dgn orng photography kawin su..dia jga elok lagi..tu siap ada kotak tu..hehe..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...